06-13 69 65 21 e.brinkman@voel-bewust.nl

RET Methode

De RET Methode  (Rationele Effectiviteits Training)  is een manier om jou gedrag of emoties om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties. Dat houdt in dat je effectiever wordt,door de gedachten (ratio) te veranderen

Problemen ontstaan vooral door de manier waarop we aankijken tegen de dingen die ons overkomen.Het gaat bij RET dus om irrationele gedachten. Gedachten die ervoor zorgen dat jij je rot voelt, of dat jij gedrag vertoont waar jij niet blij mee bent. Kortom, de gedachten die jouw niet verder helpen. Het gaat er dus niet om of die gedachten:

  • goed of fout zijn
  • of je wel of niet gelijk hebt
  • logisch zijn
  • meer mensen er zo over denken

Het gaat erom dat deze gedachten jou niet verder helpen en dat je dat graag anders zou willen. Dat vormt de basis om verder te werken en jouw gedachten ter discussie te stellen, met als doel uiteindelijk toe te werken naar ander gedrag en/of emoties in zo`n situatie. Ret werkt alleen als je echt last hebt van je emoties en gedrag. Soms kom je er gaanderweg het proces achter dat je eigenlijk helemaal geen afstand wilt doen van bepaalde emoties of jouw gedrag.In dit geval heeft het geleid tot acceptatie van die emoties en heb jij daar een keuze in gemaakt en dat is helemaal goed!

Ik begeleid en nodig jou op ongedwongen manier hierin uit. En door middel van gesprekken hiermee te oefenen kunnen overtuigingen worden veranderd en kun jij hierdoor een andere kijk op de gebeurtenissen krijgen.

Een gevolg is dat het gevoel dat hierbij hoort beter aansluit bij de situatie en voor jou realistischer is: gevoelens van ontreddering, angst, woede, schaamte, minderwaardigheid e.a. worden minder frequent en kunnen vaker vermeden worden.

× Wat is jouw hulpvraag?