06-13 69 65 21 e.brinkman@voel-bewust.nl

De Psoas

Als jouw bewegingsapparaat niet soepel beweegt of je zelfs pijn ervaart heeft dat zijn weerslag op je emoties. Het is een continue uitwisseling tussen lichaam, emoties en je werkelijke zijn.
Een spier die hierin heel belangrijk is en waar je eigenlijk weinig over hoort is de psoas.

Mijn wat? Je psoas!

Waar denk je aan bij psoas? Misschien een enge ziekte of een huidaandoening? Of wist jij dat de psoas een spier in je lichaam is die bijvoorbeeld vaak lage rugpijn veroorzaakt? De psoas wordt dan ook wel onze stress spier of ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd. Een bijzondere bijnaam, omdat de psoas een diepliggende spier is in het lichaam en die spanningen opslaat van schrikreacties of van traumatische ervaringen die niet of onvoldoende verwerkt zijn.

Psoas en massage

Je zou dus ook kunnen zeggen dat de psoas een soort boodschapper is die veel kan vertellen over de toestand van jouw lichaam. Als je meer wilt weten over deze spier over hoe, waar en wat de functie is dan nodig ik jou uit om hieronder op 1 van de buttons te klikken

 

Voel-Bewust
Stuyvenburchstraat 155
6961CV EERBEEK
e.brinkman@voel-bewust.nl
Tel: 06-13 69 65 21

De psoas is een combinatie van 3 sterke spieren die je middenrif, lendenwervels en
beenspieren aan elkaar verbindt.De Psoasspier maakt dat we vloeiend kunnen lopen en is een soort van tegenwicht voor je buikspieren. Je hebt beide spieren nodig om de balans tussen buik en rug te voelen. Wanneer de psoas spier soepel is dan merk jij dit door vrij te kunnen bewegen en jezelf soepel en in balans kunt voelen. Het is ook een spier voor de stevigheid in de romp en het is de enige spier die de rug verbindt met de benen. Het is de grote motor achter lopen. Je trekt je been op met je psoas en laat het been vervolgens weer vallen en hij helpt ook met het roteren van de heupen.

Niet alleen stress zorgt voor stijfheid in deze spier, maar ook weinig beweging zorgt ervoor dat de psoas aanspant. Er liggen veel organen rondom deze psoasspier waaronder de nieren, blaas en darmen. Je zult begrijpen dat deze organen bij een aangespannen en verkrampte toestand van de psoas niet lekker kunnen bewegen. Ook de spieren in de borst, liezen, onderrug en zelfs bovenzijde rug reageren hierop, hierdoor voel je de verhoogde en trekkende spierspanning vaak eerst in deze gebieden.

De  psoas is dus een spier(groep) waarin we veel stress en emoties vast kunnen zetten. Hierbij is er veel te voelen en te ervaren en kan je daardoor ook loslaten.

We hebben allemaal wel eens periodes van spanning en stress en de ene keer ervaren we dit meer dan de andere keer. Maar soms wordt de spanning na een stresssituatie niet minder en kan het chronisch van aard worden, het lukt dan moeilijk om te ontspannen, men leeft veelal vanuit het hoofd en houdt een (op)gejaagd gevoel. De psoas reageert ook direct bij situaties waarin je schrikt of in levensgevaar bent. Denk aan de Vechten, Vluchten en Bevriezen modus.

Onder invloed van adrenaline spant deze spier aan, om hard weg te kunnen rennen, in actie te komen of stil te staan. Nu zijn de meesten van ons niet iedere dag in levensgevaar maar toch reageert ons lichaam wel zo als stress en spanningen te lang aanhouden. Je buik trekt samen, klaar om de benen te nemen of schrap te zetten. En wie trek je daarbij aan? Juist, je psoas.

De spier verkrampt en je krijgt daardoor pijn in je schouders benen en rug. Ook de ademhaling kan hoger gaan zitten en merk je dat dieper ademhalen moeilijk gaat en ontspan je slechter en raakt sneller geïrriteerd. Om de psoasspier weer tot een functioneel onderdeel van je lichaam te maken moet je jezelf tijd gunnen. Het gebeurt niet van vandaag op morgen. De psoas moet weer leren ontspannen om optimaal te functioneren. Ook hier is geduld een schone zaak.

Ruimte creëren voor je psoas is essentieel om ook de gedachten tot rust te brengen en om emoties te verwerken. Een massage van de psoas is een prachtige ingang om dat eens te onderzoeken en optimaal aandacht te geven.

Daarom bestaat de therapie en behandeling uit minimaal twee aparte massages via de rug- en buikzijde. Welke gevoelens, emoties of gedachten komen er dan voorbij? Hoe reageert je lichaam op de ontspanning of pijnprikkels? 

Omdat de psoas zo diep en goed beschermd ligt in het lichaam, kan de spier bijna niet direct aangeraakt of behandeld worden. Maar deze kan wel indirect beïnvloed worden met een afgestemde massage van het bekkengebied, schouders en nek gevolgd door een buikmassage. Afhankelijk van je klachten kun je binnen een paar behandelingen al verschil merken.

Kom het eens ervaren. Zeker als je last hebt van aanhoudende spanningen in je lichaam, pijn in je rug en/of schouders. Ook is het aan te bevelen als je last hebt van buikklachten, somberheid en angsten.

Over Mijzelf

Mijn naam is Erik Brinkman, geboren in 1972 en opgegroeid in Eerbeek. Na 20 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt in verschillende functies, heb ik ervoor gekozen om mijn eigen praktijk te beginnen

Holistische massage

Een holistische massage zet ook het zelfhelende vermogen van je lichaam in werking. Je lichaam en geest komen meer in balans waardoor je minder klachten ervaart. Je gaat weer beter in je vel zitten.

Consulten

De consulten zijn gericht op bewustwording, welke tot inzicht en uiteindelijk heling kan leiden op alle aspecten in jouw op fysiek, psychisch, emotioneel, sociaal en/of spiritueel niveau.

× Wat is jouw hulpvraag?