06-13 69 65 21 e.brinkman@voel-bewust.nl

Begeleiding dementie

“Laat degene met dementie niet nóg eenzamer worden.
Blijf van ze houden, want van binnen zijn ze nog steeds dezelfde, geliefde persoon.”

Mensen met een vorm van dementie, familieleden en partners weer in contact laten komen met zichzelf of met elkaar.

Praktijk Voel-Bewust is vanaf 2011 bezig met het begeleiden van cliënten door middel van psychosociale- en massage therapie, waarbij de werkwijze is afgestemd op wat de client zoekt of graag zou bereiken. Na twee jaar studie is praktijk Voel-Bewust nu ook gespecialiseerd in het begeleiden en steunen van mensen met dementie die nog thuis wonen, hun mantelzorgers en partners.

Als jij, jouw partner, ouder of familielid vergeetachtig wordt, kan dat problemen op gaan leveren in de dagelijkse activiteiten. Organiseren, plannen van afspraken, het nemen van de bus of trein, het koken, allerlei activiteiten kunnen jou confronteren met het feit dat je geheugen verandert. Of als het karakter van de persoon met dementie ingrijpend verandert? Men lijkt van elkaar te vervreemden, maar vergis je niet! Gevoelsmatig is iemand met dementie vaak nog heel goed te bereiken.

Samen kijken we naar wat jouw of jullie hulpvraag is zonder daarover te oordelen of afwijzend te zijn. De antwoorden die gevonden worden zijn altijd inspirerend, open en geven vertrouwen, veiligheid en rust.

“Van een zelfstandig functionerend mens dat eigen beslissingen en keuzes maakt, wordt je wereld afgebroken. Je raakt in de war en wordt niet meer serieus genomen. Je kunt je niet meer uiten zoals vroeger en langzaam sluit de buitenwereld zich als een cocon om je heen.”

“Laat degene met dementie niet nóg eenzamer worden.
Blijf van ze houden, want van binnen zijn ze nog steeds dezelfde, geliefde persoon.”

Voel-Bewust
Stuyvenburchstraat 155
6961CV EERBEEK
e.brinkman@voel-bewust.nl
Tel: 06-13 69 65 21

Familie en Mantelzorgers

Hoewel veel zorg gericht is op de persoon met dementie zelf, is aandacht voor de omgeving en mantelzorger en familie minstens net zo belangrijk. Juist ook deze groep mensen zijn een belangrijk onderdeel en staan centraal in de sessies. Immers: zonder familie en mantelzorgers of thuiszorg kunnen ouderen met een lichte of matige dementie niet zelfstandig thuis wonen. Vanuit verschillende invalshoeken kan ik jou of jullie hierbij adviseren, begeleiden en ondersteunen. Ik kom bij jullie thuis en kijk bijvoorbeeld hoe jij de dagelijkse activiteiten uitvoert en samen kijken we naar mogelijkheden die jouw (geheugen) kunnen ondersteunen bij deze dagelijkse activiteiten. Met als doel zo lang mogelijk de dingen te kunnen blijven doen, maar ook met als doel dat jij als mantelzorger handvatten krijgt hoe hier mee om te gaan en/of te helpen.

Maatwerk en behandelplan

In de wereld van dementie gaat het vaak om strijd en liefde. Vaak zie ik bij de verzorgenden de passie voor hun vak samengaan met het gevecht tegen uitputting, verzuring en verbittering. Bij de familie en de mantelzorgers zie je de liefde voor hun naasten vaak samengaan met hun eigen machteloosheid, verdriet en onmacht. Door mijn ervaringen en manier van werken weet ik hoe iemand met dementie te bereiken is en hoe de omgeving en familie dit ook weer van mij kan leren. Praktijk Voel-Bewust heeft op maat gemaakte programma’s ontwikkelt voor verschillende mensen met een vorm van dementie, zodat deze optimaal aansluiten en hen geluksmomenten laten beleven. Door middel van praktische oefeningen, handige maniertjes, het inzetten van dans en muziek (je hoeft zelf absoluut niet muzikaal te zijn!), massagetherapie en vooral door samen te communiceren met familie en zorgverleners creëren we samen een op maat gemaakt behandelplan.

Muziek en bewegen

Muziek en bewegen raakt iets aan, waar een ziekte als dementie geen vat op heeft.’

Muziek is tegenwoordig niet weg te denken uit ons leven. Luisteren naar muziek geeft een bijzondere beleving, het roept emoties op en brengt mensen in contact. Er is in diverse studies aangetoond dat muziek en ritme een positief effect heeft op de verbindingen tussen gebieden in de hersenen; taalgebieden, het geheugen, het bewegingscentrum en gebieden waar betekenis wordt gegeven aan zintuiglijke prikkels.

Mensen met een vorm van dementie kunnen plezier beleven aan bewegen, het kan meer zelfvertrouwen geven. Als er een regelmaat in zit oefen je het impliciete geheugen, daarmee stimuleer je bewegingen die mensen nog van vroeger kennen, het uithoudingsvermogen, de balans, coördinatie en flexibiliteit.

Het heeft geen zin om deze mensen zomaar voor de tv te zetten met allerlei prikkels zoals actiefilms of schreeuwende reclames want daar snappen ze vaak niets van. Ouderwetste taferelen, beelden waarin weinig gesproken wordt en vooral muziek van vroeger of liedjes die ze zelf vaak luisterden.

Het in beweging krijgen van ouderen en mensen met dementie is heel belangrijk en muziek werkt hierbij bevrijdend. Zo krijgen mensen met diepgevorderde dementie door het luisteren naar muziek waarbij ze ook bewegen herinneringen terug. Doordat daarbij bewegen positieve gevoelens oproept, kan het ondersteunen bij stressvolle momenten in de dagelijkse zorg.

Kortom muziek en bewegen zijn een waardevolle activiteit, juist voor kwetsbare mensen met bijvoorbeeld Alzheimer of Parkinson.

Massage en dementie

Aangeraakt worden heeft voor de meeste oudere en mensen met een vorm van dementie een rustgevende werking. Aanraking kan op allerlei subtiele manieren, een hand op de schouder, handen aanraken, een aai over de rug.

Het masseren van iemand die lijdt aan een vorm van dementie is vaak niet vanzelfsprekend, maar wel van onschatbare waarde. Het communiceren gaat via aanraking, aandacht en vooral om het luisteren naar wat niet meer gezegd kan worden. Aanraking en massage zijn een andere vorm van communicatie en hebben geen gesproken taal nodig om verstaan te worden.

Ook cliënten die permanent op bed liggen en weinig respons geven, hebben baat bij massage. Door de aanraking wordt in het lichaam het hormoon oxytocine aangemaakt, waarvan aangetoond is, dat het een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. De mensen kunnen letterlijk voelen en zien dat er aandacht voor ze is.

De ademhaling kan gelijkmatiger worden , de gezichtsuitdrukking wordt zachter, in sommige gevallen kunnen mensen die doorgaans druk zijn rustiger worden.

Massage kan vertrouwen, innerlijke rust en troost geven waardoor er weer verbinding ontstaat met de ander, wat een gevoel van rust teweeg kan brengen. Verdriet en sterke emoties als boosheid kunnen zichtbaar verzachten,

Massage bij dementie is ook in de allerlaatste levensfase zeer geschikt. De zachte massage en aanrakingen kunnen helpen om te ontspannen om zonder angst en met vertrouwen afscheid te nemen.

 

Massage bij dementie vind op locatie plaats en kan overal gegeven worden, thuis, tijdens het verblijf in het ziekenhuis of het verzorgingshuis.

 

 

 

Als ik de weg naar huis niet meer kan vinden

Omdat mijn geest een andere wereld verkent

Zal jij dan naast mij blijven staan

Houd jij mijn hand vast

Zodat ik niet kan verdwalen

Wieg me zachtjes in je armen

Misschien kan ik dan ergens uit de diepte

Je naam nog terughalen

                                    Paula Hagenaars

× Wat is jouw hulpvraag?